Knutselen met peuters

Door te knutselen leren peuters om zich te concentreren. Maar het stimuleert ook hun fantasie en vindingrijkheid en ze zijn vaak erg trots op wat ze hebben gemaakt.

Peuters hebben natuurlijk nog wel wat begeleiding nodig bij hun creatieve projecten, maar die vorm van samenwerking heeft ook een functie. Door samen op een positieve manier met iets bezig te zijn, versterkt het de band tussen jou en je kind en leert het kind al op jonge leeftijd dat samenwerken leuk en leerzaam is.

Eigenlijk zitten er alleen maar positieve kanten aan knutselen met kinderen van 2 tot 4 jaar! Nou ja, ook wel een nadeel: niet alles blijft even schoon. Daarom hieronder wat tips om er een gezellige ochtend of middag van te maken. En heb je geen enkel knutselidee? Wij hebben de leukste knutsels voor peuters ook nog even voor je op een rijtje gezet.

10 tips als je gaat knutselen met peuters

 

  1. Zorg niet alleen dat je kind oude kleding aan heeft die vies mag worden, doe zelf ook iets aan waar wel een kloddertje verf op mag komen. Nog leuker: maak een schort voor jezelf en je kind, dat je steeds weer voor kunt knopen als het knutseltijd is!
  2. Gebruik een stuk (oud) tafelzeil als ondergrond. Dit is goed schoon te maken met warm water, sop en zelfs een schuurspons.
  3. In de zomer of bij mooi weer kun je ook heel goed buiten knutselen! Leg een oud kleed of stuk zeil op een buitentafel, of, nog leuker, lekker op het gras.
  4. Maak er een echt knutselfeestje van door gezellige muziek op te zetten en wat (gezonde) snacks op tafel te zetten.
  5. Als je iets voordoet, vertel er dan steeds bij wat je aan het doen bent. Ook als ze het kindje het zelf nog niet kan. Het kijken ernaar wordt een stuk leuker.
  6. Laat je kind zoveel mogelijk zelf kiezen: een bepaald materiaal, een mooie kleur, een vorm, de grootte van iets. Als hij/zij het moeilijk vindt om te kiezen, laat dan kiezen uit twee of hooguit drie mogelijkheden.
  7. Als je niet alle zelfgemaakte creaties thuis wilt (of kunt) bewaren, bepaal dan samen, voordat je begint, voor wie je de knutsel maakt. Kom hier tijdens het knutselen nog een paar keer op terug. Je peuter zal het dan zeker graag weg willen geven. Helemaal als je er een cadeautje van maakt en het mooi inpakt!
  8. Ruim samen met je kind op als je klaar bent met knutselen. Zo leert het dat dat erbij hoort. Als je er een spelletje van maakt ('Wie kan de meeste papiersnippers in de bak gooien?') dan is het een gezellige activiteit ter afsluiting.
  9. Knutselen met kinderen is net als reizen: het gaat niet zozeer om het eindresultaat (de bestemming), ook de weg ernaar toe is mooi en boeiend (de reis). Met andere woorden: het eindresultaat hoeft niet perfect te zijn.
  10. Hou in gedachten: als je kind niet meer helemaal schoon is na het knutselen, dan is het project geslaagd! De wasmachine is geduldig...

 

Dit is onze Top 5 knutselideeen voor peuters

 

1. Wilde dieren knutselen (van papier en knijpers)

2. Monsters knutselen (van kartonnen verpakkingen)

3. Knutselen met bladeren (met bladeren en knijpers)

4. Knutselen met wc-rollen (simpele stempels)

5. Snoepketting maken

Heb je zelf ook leuke knutselideeen voor peuters? Deel ze met ons op de FaceBookpagina van Piece of Make! Het liefst natuurlijk met een een foto van jouw peuter(s) in actie of van het eindresultaat! We love it!

Nieuwsgierig naar leuke en kindvriendelijke knutselproducten voor peuters? Neem eens een kijkje in onze webshop: Knutselen met kinderen

 

Geef je reactie

Vind je dit artikel leuk?

meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis op de hoogte van de nieuwste en leukste zelfmaak-ideeën en de scherpste aanbiedingen.