Feestelijke soepstengel traktatie

Benodigde tijd: 
30 – 60 minuten

Maak van saaie soepstengels feestelijke traktaties! Deze originele traktatie zijn ook leuk om te maken voor of met oudere kinderen op de basisschool. Het zijn redelijk gezonde traktaties; want de hoeveelheid suiker en vet blijft beperkt. En het wordt helemaal cool als je je leeftijd in karton als houder gebruikt! Je kunt het beste eerst de houder maken, dan kun je daar meteen de soepstengels in laten drogen.

Wat heb je nodig voor de kartonnen cijfers?

  • Een paar lege kartonnen doosjes (bijv. van de soepstengels of van een pak toastjes)
  • Een schaar
  • Een schilmesje
  • Cadeaupapier
  • Lijm en plakband

Hoe maak je de kartonnen cijfers?

Vorm van verschillende formaten doosjes de cijfers van de leeftijd van de jarige. Dit kan met een schaar en plakband. De vormen hoeven niet heel netjes dichtgeplakt te worden, want het plakband verdwijnt straks onder het cadeaupapier. Ronde vormen in een cijfer kun je gewoon rechthoekig maken; als je bijvoorbeeld een 0 wilt maken van kartonnen dozen, maak dan een rechthoek. Samen met een 1 ervoor, leest dat ook als een ‘10’.

Als de losse stukjes doos samen het cijfer of de cijfers vormen, pak je alle stukjes apart in, met hetzelfde (cadeau)papier. Je kunt ook servetten of kranten of crêpepapier gebruiken. Zet nu met een pen of stift stippen op de plekken waar je de soepstengels er straks wilt inprikken. Het is handig om dit te doen voordat de losse delen van het cijfer aan elkaar geplakt zijn, omdat je een beetje kracht moet zetten. Druk met een schilmesje nu 2x zo in het karton (op een stip) dat er een kruis ontstaat van ca 1 x 1 cm. Doe dit op alle stippen.

Druk daarna met de achterkant van een balpen of viltstift alle kruisjes in, zodat er een echte opening in de doos ontstaat waar de soepstengel in past. Het karton vouwt zich een beetje naar binnen. Lijm nu alle losse kartonnen onderdelen aan elkaar tot een cijfer.

 

Wat heb je nodig voor de traktatie?

  • een pak soepstengels
  • 100 gram (smelt)chocolade (wit en/of bruin), in stukjes
  • een potje of zakje gekleurde spikkels
  • een kwastje

Hoe maak je de snoepstengel traktatie?

Smelt de chocolade in de magnetron. Begin met 30 seconden op vol vermogen, roer de blokjes chocolade om en verwarm eventueel nog een keer 30 seconden. Als de chocolade gesmolten is, bestrijk je ongeveer de helft van een soepstengel met een dun laagje chocolade. Dit kan met een kookkwastje, maar je kunt het ook met een de bolle kant van een lepel doen. Strooi er daarna gekleurde spikkels over en zet de soepstengel voorzichtig in een gaatje in de kartonnen houder. Vergeet ook de bovenkant van de soepstengels niet in de chocolade en de spikkels te dopen, voor een mooi effect.

Piece of Make!

 

Tip

Tover de soepstengels om in leuke rood, wit, blauwe Koningsdag snack.

 

Reacties

super leuke traktatie hij is goed gelukt thanks !!!!!

Heel leuke knutselt!

Geef je reactie

Vind je dit artikel leuk?

meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis op de hoogte van de nieuwste en leukste zelfmaak-ideeën en de scherpste aanbiedingen.